POZLATA DIMITRIJEVIĆ – tradicija duga 100 godina

Umetnička pozlatarska radionica Dimitrijević

Porodična radionica iz Beograda, sa tradicijom dugom od 1927. godine i 3 generacije, prevashodno se bavi pozlatom u eksterijeru i enterijeru, kao i restauracijom vrednog stilskog nameštaja i drugih predmeta. Pozlaćivanje se vrši visokoprofesionalno po učenju čuvenih austrijskih pozlatara Hofingera, ali i uz primenu najnovijih tehnologija pozlate u visokom sjaju, sa zlatnim i srebrnim listićima mikronske debljine do 24 karata. Radi se u celom regionu i za veliki broj različitih klijenata. Pored tradicionalne, radionica se bavi i modernom pozlatom u enterijeru i eksterijeru – pozlatom unutrašnjih zidova, određenih delova enterijera i posebnih predmeta, kao i pozlatom savremenih unutrašnjih i spoljašnjih skulptura i slično. Pored pravog, tehnologija pozlatarstva podrazumeva i rad sa imitacijom zlata, srebra i bakra ali se ta metoda primenjuje jedino u zatvorenim prostorima.

Pozlatarstvo je inače stari umetnički zanat koji potiče iz drevne Indije od pre 5 milenijuma, a u Evropi je za vreme rokokoa dostiglo vrhunac. Danas, najsavremenijom tehnologijom zlatni listići su mikronske debljine, zbog čega su i veoma pristupačni u različitim namenama.

Najveće i najprepoznatljivije reference Pozlate Dimitrijević su pozlata krstova na najvećim hramovima i crkvama u regionu: na Hramu Sv. Save u Beogradu, Podgorici, Baru, Banja Luci, Prištini, Sarajevu, Dizeldorfu… Samo na teritoriji Beograda pozlaćeno je preko 100 centralnih i drugih krstova, kao i unutrašnji radovi za crkve Sv. Save, Sv. Marka, Sv. Vaznesenja, Sv. Petra i Pavla, Sv. Vasilija Ostroškog, Sv. Jovana Vladimira, Patrijaršijsku i kapelu Sv. Petke na Kalemegdanu, Rusku crkvu, manastir Vavedenje… Pozlaćivalo se za i manastire Hilandar, Studenicu, Ravanicu, Mileševu, Sopoćane, Kumanicu, Nikolje, Koporin…

Posebno mesto zauzima i pozlata statue dvoglavog orla na Skupštini grada Beograda, kao i pozlata enterijera čuvenog Aero kluba u Beogradu.

Rodonačelnik radionice majstor Sava (1914.-1996.), pozlatarstvom je počeo da se bavi 1927. godine u Beogradu kod čuvenog austrijskog pozlatara Karla Hofingera. Tokom 30-ih najviše je pozlaćivao u Beogradu i to na dvoru Karađorđevića, Starom dvoru na Terazijama, crkvi Sv. Petra i Pavla u Topčideru, Vaznesenskoj crkvi, u hotelu Moskva, muzeju Ive Adrića, holu Narodne banke, na Oplencu itd. Do sredine 70-ih kao pozlatar  bio je zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu. 1979. godine kao jedini pozlatar sa ovih prostora, pored najboljih evropskih pozlatara, ukrašavao je enterijer u dvorcu Šenbrun u Beču. 80-ih godina pozlatom počinje da se bavi njegov sin Dragomir, sa kojim pozlaćuje za Rusku crkvu u Beogradu, manastire Hilandar, Sopoćane, Hram Sv. Save…

Od tada, početkom 90-ih godina, radionica je prerasla u čuvenu Pozlatu Dimitrijević, porodičnu firmu od 3 generacije koja i danas traje i razvija se.

Pod brendom POZLATA Dimitrijević u ponudi su različiti POZLAĆENI PROIZVODI – predmeti, od manjih upakovanih idealno za posebne prilike, do većih enterijerskih koji zahtevaju poseban transport.

Posebna delatnost firme je prepoznatljivo JESTIVO ZLATO od 23k i najčistije srebro namenjeno kao dodatak hrani i piću u formi pahuljica i listića, ali i različita flaširana PIĆA SA ZLATOM, osmišljena pre svega kao idealni i jedinstveni pokloni za posebne prilike, među kojima se izdvajaju čokanji sa zlatom.

Više na www.jestivozlato.com

Studio za pozlatarstvo Dimitrijević je ovlašćeni distributer ovakvih proizvoda u regionu, a koji se nabavljaju isključivo iz zapadne Evrope. Jestivo zlato i srebro su u ishrani dozvoljeni i u skladu su sa zakonskom regulativom kao dodatak hrani i piću (zavedeno pod šifrom E175 i E174, regulisano Pravilnikom o aditivima), što je i dokaz da se može konzumirati bez ikakvih štetnih posledica.

U ponudi je i ZLATO I SREBRO U KOZMETICI, namenjemo profesionalnim kozmetičkim salonima. Najčešće se u ovom sektoru primenjuje zlato od 24k i najčistije srebro, u vidu listića.

POZLATAR SAVA

Rodonačelnik radionice, pozlatar Sava Dimitrijević (1914.-1996.)

KRSTOVI HRAMA SVETOG SAVE U BEOGRADU

Pozlata 18 krstova Hrama Svetog Save u Beogradu – 1989. i 1990. godine.

ORDEN SVETOG SAVE

Patrijarh srpski gospodin Pavle uručio je Orden Sv. Save osnivačima radionice, ocu i sinu, Savi i Dragomiru Dimitrijeviću – 1992.

DVOGLAVI ORAO

Pozlata dvoglavog orla na Skupštini grada Beograda – 1997.

POZLATA KRSTOVA NA NAJVEĆIM HRAMOVIMA U REGIONU

Od 1989. pozlaćeno je na stotine velikih krstova na najznačajnijim hramovima i crkvama u regionu.

MODERNI ENTERIJERI

Pozlata u različitim enterijerima.

JESTIVO ZLATO

Jestivo zlato je posebna delatnost pod brendom POZLATA Dimitrijević od 2012. godine.

Naši klijenti